Høsting og tørking av urter

Kategori: Selvforsyning og permakultur | Helse, medisin, ernæring og fysikk | Natur og friluftsliv

herbsNår du skal plukke ville vekster må du være sikker på hvilke planter du plukker. Bunt plantetypene løst hver for seg for å unngå å blande dem. Vurder alltid vekststeder før du sanker urtene. Unngå å plukke planter i veikanter, nær trafikkerte områder, fabrikker eller inntil åkre hvor det brukes insektmidler.

Det er bra å ha en åpen kurv til å sanke urtene i, for det forhindrer at de blir knust eller klemt, men en ryggsekk av naturfiber kan være greit om du må reise et stykke. Ikke ha plantene i en plastikkpose, da kveler du plantene og de visner raskere. Bruk kniv eller saks for å unngå å skade plantene, ikke røsk dem opp med roten, slik utsletter du plantens sjanser for å blomstre igjen.

Sank bare plantedeler fra friske planter uten insektskader og forurensninger. Ikke plukk alle plantene av en art på samme sted, plukk bare litt og spredt, for å sikre at du ikke dreper hele plantestauden. Les på forhånd om hvilken del av planten du skal plukke, for delene kan ofte ha forskjellige virkninger. Se opp for insekter, spesielt i ferdig tørkede urter, om du oppdager noen bør du kaste alt sammen.

harvesting2Plukk planter på en tørr dag, helst om morgenen etter at duggen er fordampet, og helst under fullmånen eller rett etter, da skal plantene være på sitt mest potente. Helst skal plantene være fullt utvokst for å sikre høyt innhold av virkestoffer, men det kan ofte være vanskelig å se på ville planter. Plukk bladene når de folder seg ut om våren eller sommeren, blomstene idet de springer ut, frukt og bær rett etter at de er modne og røtter tidlig på våren eller helst om høsten når planten har visnet og energien har trukket ned i røttene. Bark samles om våren eller høsten.

Tidspunkt for høsting

Blader fra trær: bør samles før Midtsommer.

Blader: er rikest på oljer før blomstene har sprunget ut. Unntaket er: agurkurt, hestehov, marianøkleblom, bukkehorn og lungeurt; disse bør samles etter blomstring. Rosmarin kan samles når som helst. Samle bladene på en tørr dag, etter at duggen har tørket , men før solen er for sterk.

blomsterkurvBlomster: samles på en tørr dag, når blomstene nettopp har begynt å åpne seg.

Røtter: samles oftest om høsten, når planten har begynt å visne. Unntaket er løvetannrøtter, de bør samles om våren.

Frø: samles når de er modne, ofte om høsten.

Bær: samles akkurat når de er modne, oftest sent om sommeren / tidlig høst, før de blir altfor myke til å tørkes skikkelig.

Bark: trær har ofte de ønskede medisinske egenskapene i det indre laget av barken, mellom sevjedelen og den døde ytre barken. Barken samles på høsten når sevjen faller. Ikke fjern barken rundt hele stammen. Børst bort evt. mose og insekter.

Tørking

urterTørking av matvarer hører til en av de eldste og mest skånsomme konserveringsmetoder. Unngå å vaske plantene før du tørker dem, bare rist av jord, sand og gress. Nyhøstede urter bør tørkes innen 1,5 time etter høsting for å få god kvalitet. Optimal tørketemperatur er 35-40 ºC, i ovn eller urtetørker. Høyere temperatur kan ødelegge aroma og virkestoffer. Ved lavere temperaturer kan uønskede mikroorganismer formere seg.

Urtene kan også lufttørkes. Da bindes stenglene stramt i bunter og henges opp ned på et mørkt og tørt sted i noen dager, gjerne et varmt, luftig rom eller tørkeskap. Når plantene er tørre, skilles blader, blomster og frø fra stenglene over et stort stykke papir eller underlag. Utsett dem ikke for sollys. Unntaket her er bark, som gjerne kan tørke i solen.

Bladurter trenger mellom to og seks døgn for å bli knusktørre, avhengig av om de er renset eller ikke. Røtter må gjerne deles før tørking og trenger tre til åtte døgn. Blomsterurtene tørker i løpet av ett til to døgn. Frø trenger kortest tørketid. Materialet er tørt nok når blad og blomst smuldrer og stengel og røtter knekker. Ta ned urtene med en gang de er ferdig tørket, ellers blir de lett fuktige og begynner å råtne.

Urter kan tørkes i opptil 1 meter tykke lag, men da må luftgjennomstrømmingen være god og urtene ruskes i for ikke å mugne.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASørg for at alle lagrede urter er merket med artsnavn og høstingstidspunkt. Urtene taper sin legende kraft med alderen. Kortest holdbarhet har urter med høyt innhold av eteriske oljer. Urter bevarer sin medisinske verdi i inntil 2 år, mens frø og røtter varer lengst. Høst helst nye urter hvert år. Kvaliteten forringes raskere når urtene utsettes for lys og varme, oppbevar derfor tørkede urter på et mørkt og kjølig sted. Beholdere av keramikk og farget glass anbefales fremfor plast og metall.

 

Preparering og tørking av urter

dryingBlader: tørkes på et mørkt, kjølig og luftig sted, borte fra sterke varmekilder. Unngå rom med mye damp, som kjøkken og bad. Når bladene er tørket, smuldre dem, kutt opp stilken og ha på tett glass på et mørkt sted.

Blomster: Små blomster kan plukkes med stengelen og nappes av seinere, fjern insekter eller jord og legg dem på et brett dekket med papir. Sett dem på et varmt sted og snu blomsterhodene jevnlig. Små blomster, som lavendel, tørkes på lik måte som frø, opp ned over et brett eller i en papirpose. Ringblomstkronblader bør fjernes fra blomstens midtdel når de er tørket. Hvis stengelen er kjøttfull tørkes den som store blomster.

Store blomster: Knip blomstene av stengelen, fjern insekter og rusk. Legg blomstene på et brett med for eksempel bakepapir, og sett det et tørt sted. Når de er tørre has de på glass. Kronladene til ringblomst plukkes av før lagring.

Røtter: vask røttene godt i varmt vann, kutt dem i biter og tørk dem i ovn opptil 60 grader. Ha på glass, men husk å sjekke etter en stund om noen av bitene er myke, da røttene har en tendens til å trekke opp fuktighet fra luften. Er noen av rotbitene myke, kast dem.

Frø: Frøhodene bør henges opp til tørking i en papirpose (ikke plastikk, da det kan føre til mugg). Når de er tørre separeres de fra hodene og has på glass borte fra lys.

dried-applesFrukt og bær: Spre bærene på brett dekket med papir, ta bort bær som er mugne eller lignende. Sett ovnen på ca. 30-40 grader, sett brettet med bærene inn, og la døren stå på gløtt. La brettet stå i ovene i 3-4 timer, ta ut og sett det på et varmt, luftig sted, borte fra sollys til de er skikkelig tørket. Snu bærene jevnlig.

Bark: Sank bark fra grener som vokser utover. Skrell den av om høsten, men bare i små biter, ikke fjern hele ringen rundt. Fjern insekter, lav og mose, del barken i små viter og ledd den til tørking på et brett.

Sevje: Bor et dypt hull i stammen på treet, for eksempel bjørk, ikke dypere enn en firedel av stammens diameter, og sett noe som samler opp sevjen under hullet. Tett igjen hullet med harpiks eller en treflis når du har 1 liter sevje. Plantesaft fra planter som løvetann får du ved å klemme stenglene over en bolle. Bruk hansker, for plantesaft kan være etsende. Gelé fra aloe skrapes ut etter at bladet er delt på langs.

Lagt til av: